fredag 7 januari 2011

7 JANUARI 2011

Nu kommer snart Matilda och Louise, vi ska spela lite spel och mumsa på en morotskaka som jag gjorde precis. Men först ska jag hinna med att redogöra vad jag lärt mig idag. Precis som de andra dagarna, så har jag mest lärt mig saker på kemi-sidan.

  • Tre olika vägar att gå efter glykolysen
 Igår fick jag avsluta med glukolysen, så jag fortsätter på samma spår. Vid glykolysen bildas som sagt pyruvatjoner, ATP, NADH, H+ och vattenmolekyler. Pyruvatjonerna kan därefter reagera vidare i tre olika reaktionsserier.

1. Om det finns gott om syre, vilket är det normala, så reagerar pyruvatjoner med NAD+ och CoA och bildar acetyl-CoA, NADH, H+ och koldioxidmolekyler. Detta sker i mitokondrien. Acetyl-CoA fortsätter därefter till citronsyracykeln och NADH och H+ går till cellandningen där det sker en reaktion så att NAD+ återbildas.

2. Är det däremot syrebrist, så reagerar pyruvatjonerna med NADH och H+ och bildar laktatjoner(mjölksyra) och NAD+. Laktatjonerna sänker pH något, vilket resulterar i ömmande muskler. Laktatjonerna transporteras till levern, som är ordentligt syresatt och gör så att laktatjonerna oxideras tillbaka till pyruvatjoner och som därefter kan reagera enligt den tidigare reaktionsserien.

3.Vissa mikroorganismer som t.ex. jästsvampar kan i frånavro av syre katalysera en reaktion så att pyruvatjonerna spjälkas i acetaldehyd och koldioxid. Vidare reagerar acetaldehyden med NADH och H+ och bildar etanol och NAD+. Denna reaktionsserie utnyttjas vid framställning av öl och vin.

  • Citronsyracykeln (acetyl-CoA bryts ner)
Citronsyracykeln sker i mitokondriens inre och består av 8 enzymkatalyserande reaktioner. Den börjar med att acetyl-CoA reagerar med oxalsyra till  C6-molekylen citronsyra. Molekylen reagerardärefter vidare i olika delreaktioner tills det blir oxalsyra igen. Totalt spjälkas det av 3 NADH, 1 FADH2, 1 ATP och 2 CO2.

  • Betaoxidationen (fettsyror bryts ner)
Betaoxidationen sker i mitokondrierna. Namnet kommer av att beta-kolatomen i fettsyrorna oxideras i reaktionsserien. FAD och NAD+ tar bort väteatomer från fettsyrorna, så att de blir acetyl-grupper.

  • Transaminering och deaminering (aminosyror bryts ner)
Aminosyror kan brytas ner dels genom transaminering då aminosyra 1 + ketosyra 2 --> ketosyra 1 + aminosyra 2 som är produkter viktiga i citronsyracykeln och dels genom deaminering. Deaminering sker då det finns överskott på aminosyror. En aminosyras NH2-grupp reagerar med alfa-ketoglutarsyra och bildar pyrodruvsyra och glutaminsyra. Glutaminsyra oxideras därefter i en reaktion som kallas deaminering till ammoniak. Detta är ett giftigt ämne som snabbt förvandlas till ett urinämne som lämnar korppen. På så sätt minskas mängden kväve i cellen.

  • Cellandningen
Det är i cellandningen som det bildas 95 % av allt ATP. Den sker i mitokondriernas inre membran då väteatomerna hos vätebärarna reagerar med diffunderat syre. Då frigörs mycket energi som lagras hos ATP, som därefter transporterar energin till energikrävande reaktioner i cellen. Cellandningen bildar en reaktionsserie som kallas andningskedja.

Vi kan sammanfatta med att kroppens energiförråd innehåller alltså ATP, glykogen och fett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar, vettja!