fredag 14 januari 2011

14 JANUARI

Idag var det som alla vet fredag, men för mig och alla andra på skolan var det faktiskt måndag - vi hade lektioner enligt måndagsschemat (troligtvis att det innan infallit en studiedag på en måndag). Dessutom var det vår sista dag i period 1. På måndag börjar nytt schema och en del nya kurser´som Estetisk verksamhet och Matte E.

Jag lärde mig ännu lite mer nytt på kemifronten. Jag inser att det blivit mycket kemi på senare tid, om jag fortsätter så blir jag kemiexpert. Vi lärde oss bland annat namn på olika starka och svaga syror och hur man beräknar syrakonstanten/baskonstanten/jonprodukten för protolysreaktioner. Igår lärde vi oss alltså begreppen, och idag tillämpade vi dem genom att räkna uppgifter.

På franskan siktade vi oss in på Marseille och såg ett program från UR. Marseille är, precis som Malmö, en gammal industristad som utvecklats till en mångkulturell stad. I Marseille bor de flesta människor med invandrarbakgrund (främst från nordafrikanska länder) antingen i Le Panier eller det gettoliknande området Le Quartier Nord. Le Panier var tidigare ett skambefläckat område, men som nu utvecklats till ett slags trendkvarter för konstnärer och musiker. Denna del av Marseille håller på att förändras ungefär som Kreutzberg i Berlin. Från ett fattigt område, till ett "chict" ställe för kreativa människor. Människor med invandrarbakgrund börjar mer och mer befolka sig i Le Quartier Nord. Det sker en "dehabitation"! Under programmet får vi höra ungas åsikter om hur de upplever politik och kultur. De saknar mycket för att kunna fortsätta med intressen som musik och fotboll, men staten väljer ändå inte att ge området det som krävs för att fylla hålet. Ungdomarna tycker att politikerna inte bryr sig om dem och att "liberté, fraternité et égalité" bara är vackra ord som egentligen inte följs. Precis som i Malmö, har rasistiska politiska åsikter blivit starkare. Le Front National (franska motsvarigheten till Sverigedemokraterna) som leds av Jean-Marie Le Pen fått så mycket som 23 % av Marseillebornas röster.
För övrigt har vi fått en bok som vi ska läsa: "Un aller simple" av Didier van Cauwelart. Även här kommer vi in på immigration. Från bokens baksida har jag kunnat utläsa att boken handlar om Aziz, en kille/man född i Frankrike men som upphittats av zigenare och därmed växt upp under marockansk  nationalitet. Han har inte möjligheten att skaffa sig ett franskt pass. Plötsligt (1960-tal) förs en operation i Frankrike om att göra en "retour au pays". Vad jag förstår så innebär det att människor som inte har fransk nationalitet tvingas bli tillbakaskickade till sitt ursprungsland. Så sker med Aziz och han blir tillbakaskickad till Marocko. Detta är allt vi får veta än så länge innan vi börjar läsa boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar, vettja!