måndag 17 januari 2011

16 JANUARI

Efter en härlig långpromenad med hunden satte jag mig med fysikplugg för att försöka förstå Induktionslagen och Lenz lag.
All elektricitet är uppbyggd på induktion. Som jag redan vet, så skapar man en kraft genom att föra ström genom en ledare - men genom induktion gör man tvärtom: med en kraft skapar man ström. En ledare förs vinkelrätt mot ett yttre magnetfält, och när ledarens cirkulära magnetfält och det yttre magnetfältet (t.ex. jordens magnetfält) korsas skapas det en spänning i ledare. Den får alltså en plus- och en minuspol, eftersom elektroner förflyttas i ledaren enligt 'handregeln' (tummen i strömmens I riktning, resterande fingrar i magnetfältets B riktning och handflatan i kraftens F riktning). Induktionslagen ser då ut på följande sätt:
F = qvB
Lenz lag innebär att ledaren i samband med induktion skapar ström genom sig för att motverka det yttre, störande magnetfältet.

Senare läste jag ett par sidor i "Un aller simple", som vi ju ska läsa på kursen Franska steg 5. Det är en hyfsat lättläst bok, men sedan handlar det ju om att haja den djupare förståelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar, vettja!